Aikido Ljubljana
Aikido Ljubljana

Aikido

Aikido je obrambna veščina, ki temelji na načelih harmonije. Pri Aikidu napadalca zaustavimo z minimalno uporabo sile in minimalno poškodbo. V ta namen pri Aikidu uporabljamo mete in vzvode.

Vzvodi so prijemi, kjer povzročimo boleč pritisk na sklepe. Ker so meti in vzvodi nevarni, se pri Aikidu naučimo paziti nase in na tistega s katerim treniramo. Zato se tudi naučimo pravilno padati, kar pride prav tudi takrat ko nas nihče ne napade.

Pri treningu je vsak odgovoren ne samo za svojo varnost (zaradi katere se uči pravilno padati), temveč tudi za varnost svojega partnerja.

Ker se tehnike Aikida ne zanašajo na moč, temveč na znanje in pravilen timing, je Aikido primeren za vse starosti in oba spola.

Med pravilnim treningom aikida se ne naučimo samo prijemov, temveč tudi ostrimo reflekse, izboljšujemo zavedanje o okolici in izboljšujemo svoj odnos do soljudi.

Prav zato si na treningu Aikida veliko laže pridobimo prijatelje kot na treningih drugih obrambnih ali borilnih veščin.

Začetniki so vedno dobrodošli! Pridite nas pogledat na trening, ali pa se kar prijavite

Kakšne so razlike med Aikidom in drugimi borilnimi veščinami? 

Prva razlika je, da Aikido NI šport. V športu pričakujemo da bo nasprotnik na začetku v enakopravnem položaju z nami in da bo sodnik diskvalificiral tistega, ki se ne drži pravil. V Aikidu ne pričakujemo da nam bo napadalec dal enakopravno priložnost. Zato se učimo tudi obrambe pred oboroženimi napadalci in obrambe proti več napadalcem naenkrat.

Po drugi strani, ne tekmujemo s tistimi, s katerimi skupaj treniramo, torej veliko bolj pazimo na partnerja kot pa to počnejo pri drugih borilnih veščinah. Medtem ko morajo pri drugih borilnih veščinah ljudje trenirati z drugimi, ki so približno na enakem nivoju znanja, da ne bi bili tepeni, pri Aikidu bolj napredni vedno pazi na tiste, ki znajo manj od njega. To hkrati promovira razvoj mentorstva in vodstvenih znanj, ki pridejo prav tudi v življenju izven Aikida.